今天是:

2011年中考英语词法句法易错题汇编及分析

 

Langzi 编辑

(回复告知:查看分析技巧)

四、动词

41.My father went to Shanghai yesterday. He ______ back in two weeks.

A. comesB. has comeC. will comeD. came

答案: C ( 选择D的同学要注意in +时间段, 表示在未来的一段时间,应用将来时)

42..It’s spring now. The students ________ trees these weeks.

A. plantB. are plantingC. will plantD. planted

答案: B (选择A的同学要注意 these weeks 并不表示经常做某事,而是强调这几个星期同学们一直在种树.)

43..-- __________ you ________ your book to the library?

-- Yes. I returned it yesterday.

A. Did, returnB. Have, returnedC. Will, returnD. Do, return

答案: B ( 选择A的同学过分注意回答用了一般过去时, 但在上一句中, 并没有给出过去的时间,强调你现在是否还书了, 应用现在完成时.)

44.– Must I finish it now?

-- No, you ________.

A. mustn’tB. needn’tC. can’tD. shouldn’t

答案: B (选择A的同学要注意mustn’t意思指不允许, needn’t指的是不必要.)

45..Though it’s cloudy now, it _________ get sunny later.

A. can B. mayC. mustD. need

答案: B ( 选C的同学要注意语境, 这里强调过些时候也许会晴天, 表示推测性.)

46.It is in the library, you _______ talk loudly.

A. may notB. can’tC. needn’tD. mustn’t

答案: D ( 选择B的同学要注意中文的干扰.can’t表示不能够。)

47..If anyone wants to say something in class, you ________ put up your hands first.

A. mustB. mayC. shouldD. can

答案: A ( 选其他三个选项的同学要注意语境,anyone暗示出语气。表明是一个规定,而不是建议。)

48.– I called you last night but no one answered the phone.

-- I ________ dinner with my friends in the restaurant.

A. haveB. hadC. was havingD. have had

答案:C (选择B和D的同学要注意分析语境.这里指我当时正在和朋友在饭馆吃饭.)

49..If you have lost a library book, you have to _________ it.

A. find outB. look afterC. pay forD. take care

答案:C (选择A的同学要注意语境)

50..He will call me as soon as he _________ the city.

A. reachesB. reachedC. will reachD. is reaching

答案:A (选择B的同学要注意主将从先)

51.The pen _________ him ten yuan.

A. paidB. costC. tookD. spent

答案:B (选择C的同学要注意took通常用在时间上;选择A和D的同学要注意,这里的主语是物品,因此不能用paid 和spent)

52..The train _________ for twenty minutes.

A. leftB. has leftC. is leavingD. has been away

答案:D (选择B的同学要注意,当用完成时表示持续动作时,要选择可持续动词,不要用瞬间动词.)

53..– How many books _____ they ________?

-- Five. But they haven’t finished reading even one.

A. did…borrowB. had…borrowedC. will…borrowD. do…borrow

答案:A (选择B的同学要注意,这里只是问过去发生的一件事,并不是过去时间之前发生的.)

54.He _________ his bike so he has to walk there.

A. lostB. has lostC. had lostD. loses

答案:B (选择A的同学注意句子并没出现两个时间点,因此要注意时态的前后一致.)

55.– Why did the policeman stop us?

-- He told us not _______ so fast in this street.

A. driveB. drivingC. to driveD. drove

答案:C (这里考查的是tell sb. not to do sth.)

五、形容词、副词

56.The population of the world in 20th century became very much _________ than that in 19th.

A. bigger B. larger C. greater D. more

答案: B.(选择其它三项的同学要注意population的固定搭配是large)

57.Miss Li is one of _______ in our school.

A. a popular teacherB. more popular teacherC. most popular teacherD. the most popular teachers

答案.(选择其它三项的同学要注意one of + 复数的用法.)

58.The magazines are ________ easy that the children can read them well.

A. suchB. soC. tooD. very

答案: B (选择A的同学要注意easy是形容词,要用so…that, 而不用such…that)

59.– Would you like ________ more tea?

-- Thank you. I’ve had ________.

A. any, muchB. some, enoughC. some, muchD. any, enough

答案:C (选择B的同学要注意enough是形容词, 不能说had enough)

60.I think basketball is _______. I like to watch it.

A. boringB. boredC. excitingD. excited

答案:C (选择D的同学要注意basketball本身很令人激动,excited表示被什么所感染而激动。)

61.This dinner looks _______ to me, and I like it.

A. terribleB. goodC. badlyD. nicely

答案:B (选择D的同学要注意look在这里是系动词,后面要加形容词。)

62.The math problem is so hard that ________ students can work it out.

A. a fewB. a littleC. manyD. few

发表评论
用户评论
 以下是对 [2011年中考英语词法句法易错题汇编及分析] 的评论,总共:条评论